Vanliga skadedjur och förebyggande

Har du problem med skadedjur hemma? Oavsett om det är myror, råttor, vägglöss eller malar – finns det åtgärder att ta till och hjälp att få.

Har du upptäckt att du fått hål på dina textilier? Eller att något har ätit på din pasta och annan spannmål i skafferiet? Då kan du ha råkat på mal, som finns som livsmedelsmal, pälsmal, klädesmal och matmal.

Bli av med mal och malfjärilar

skadedjurhttps://skadedjursbutiken.se/mal/ kan du läsa hur du på bästa sätt blir av med skadedjuret, som ser oskyldigt ut men som kan göra verkligt stor skada. Först och främst måste du se till att storstäda, dammsug och skura alla golv och glöm inte att tvätta dina kläder.

Malar kan gömma sig i springor och under lister, inte minst mallarver. Använd sedan rödcederlja och insektsspray när du städar garderober och köksskåp som skafferier. Se sedan till att hålla rent i garderober och förvara dina favoritkläder i tätt förslutna plastpåsar eller plastlådor. Malar är särskilt förtjusta i ylle.

Vanlig ohyra i våra hem

Det är relativt vanligt att våra hus drabbas av problem med skadedjur, som möss och råttor i väggarna och i källaren samt på vinden. Det du kan göra för att förebygga problem är att täta öppningar där dessa små varelser kan ta sig in, det kan vara ventiler. Städa även undan matrester och avfall, eftersom detta lockar till sig råttor och möss snabbt.

Möss behöver bara en springa på 7 mm för att ta sig in och råttor ungefär 20 mm – Kemikalieinspektionen

I en artikel i Expressen går det att läsa hur du även blir av med möss genom att hålla rent under altaner och placera ut slagfällor och mus- och råttgift om det hittat dit några gnagare som biter sånder saker och orsaker kortslutningar.