Många vill bo på landet

En ny trend som visar sig bland unga i storstäder är att de vill lämna stadsklimatet bakom sig och istället flytta ut till mindre orter på landet – men innan du lämnar din nuvarande bostad ska du inte glömma flyttstädningen!

bastu litenI en artikel från 2007 i Expressen skriver man om Hänt Extra reportern Malin Annell och hennes make Göran Andersson som valde att lämna sin glamourösa livsstil i Stockholm för en bondgård på landet i Enköping. Vilket man då tyckte var något utöver det vanliga, men nu har trenden vänt och allt fler längtar bort från storstädernas vimmel och till lugnt på landet. Till exempel skriver Sydsvenskan att sju av tio kvinnor i åldrarna mellan 15 och 29 år säger att de kan tänka sig att lämna storstaden bakom sig. Och det som lockar? Ja, det är främst tanken om ett lugnare tempo i vardagen och längtan till närheten av naturen. Så vi kan nog vänta oss en hel del utvandrande stockholmare den kommande tiden, men innan man överger sin lägenhet i stan finns en hel del saker som man först måste ordna med.

Ha arbete klart i nya bostadsorten

I artikeln som Expressen skrev 2007 om Malin och hennes man framkommer att de, eller i alla fall hon, lämnade såväl storstad och karriär bakom sig. Men arbetslös det är hon inte. Nu arbetar hon med hästavel och gårdsskötsel samtidigt som hennes man pendlar in till Stockholm dagligen – och därför kan det vara bra att ha ett jobb förberett i byn eller i orten man väljer att flytta till. Men man ska heller inte glömma bort sin bostad i stan heller. Ett tips skulle kunna vara att behålla bostaden om man till exempel har en lägenhet som är en bostadsrätt och istället hyra ut den i andra hand vilket gör att man också kan tjäna en slant. Vill man dock inte det ska man sälja och flyttstäda.

Städa innan flytten

Om man inte vill hyra ut bostaden i andra hand, utan hellre vill sälja så ska man inte glömma alla regler som finns om flyttstädning, vilken man kan genomföra själv eller anlita någon att göra. Bor man, precis som Malin och hennes man, i Stockholm kan man anlita företaget Flyttstädning i Stockholm via deras hemsida på adressen http://www.flyttstädningistockholm.nu/ så sköter de städningen så att det blir rätt rent juridiskt och även fräscht för nya bostadsrättsinnehavaren. Och anlita någon är en bra idé för skulle man misslyckas med just flyttstädningen kan man åka på dryga böter – och det gäller både för bostadsrätt, hyresrätt och villa, skriver Dagens Nyheter. Ett exempel när just städningen, eller bristen av rättare sagt, blev upphov till konflikt finns att hitta i en insändare till tidningen LT där skribenten beskriver hur han hamnat i knipa hos sin hyresvärd efter att han själv genomfört städningen. Hyresvärden tyckte nämligen inte att städningen höll måttet och bokade själv in flyttstädning av en firma – som förre hyresgästen och nämnda skribent fick notan för. Och eftersom att denna typ av konflikt är något som är väldigt vanligt, är det därför också många gånger mer värt att anlita en professionell firma – så kan man sen flytta i lugn och ro.