Så fixar du rätt belysning till trädgården

När mörkret faller över din trädgård blir det extra tydligt om du har rätt belysning eller inte. Din trädgårdsbelysning ska vara praktiskt snygg, och mysig. Men också energismart och passa din trädgård. Här ges tips kring belysning till trädgården och hur du lyckas.

Många lägger stor vikt på belysningen och det borde du också göra. Tänk igenom hur du belyser ute ordentligt, det behöver inte vara så svårt att lyckas. Såhär ska du tänka när du belyser din trädgård.

Enkla belysningstips

I en artikel från Sydsvenskan ges massor av tips för din utebelysning. Tänk på att ingen belysning ska blända och att den praktiska belysningen för vara vid entré, infarter och gångvägar. Smart är då att belysa nedåt. Vid uteplatsen kan du skapa en intim känsla med en myslampa för utebruk av något slag, eller ljusslingor. Träd ska inte belysas för starkt och vid grusgångar är det trevligt att belysa med till exempel pollare som riktas nedåt. I artikel tas belysning upp i flera steg, bland annat att du noga ska planera vad som ska belysas och göra en ritning över detta, provbelysa, fundera över när ljuset ska vara tänt, ta omgivande belysning i beaktning och anlita yrkesfolk.

”Ta hjälp. Man får bara installera tolvvoltssystem med stickkontakt själv, annars krävs elektrikerhjälp. Kablarna ska ligga på 30–60 centimeters djup om man använder 230 volt. För att spara pengar kan du gräva kabeldiken själv”, skriver Sydsvenskan.

Eldstad i trädgården ger effekt

Detta är inte en lösning för vardagsbelysningen, men ack så mysigt blir det på helger och andra dagar som du skrotar hemma och kan ha koll på eldning i din trädgård. Idag finns det gott om mobila eldstäder att köpa till din trädgård.