Köpa sommarstuga? Tänk på detta!

I sommarens hetta är det många som tar steget och köper en sommarstuga. Detta är oftast någonting man har drömt om länge och i köpet är det många som glömmer göra de viktigaste kontrollerna. Vilket kan sluta i katastrof.sommarstuga-liten

Dags att köpa sommarstuga? Då är det en hel del som du ska komma ihåg innan du gör ditt köp. Bland annat måste du ta reda på vad du vill ha ut av ditt sommarställe. Är det en plats du vill åka till för att arbeta eller slöa? Om du känner att du bara vill ta det lugnt på sommarställt kan det vara en god idé att köpa ett ställe som är ombonat och ”klart”. Det ska alltså inte behöva renoveras eller förnyas, utan det fungerar som det är. Vill du arbeta med huset behöver det så klart inte vara riktigt lika färdigt, eftersom det då blir ditt objekt att renovera och leka med. Det är även viktigt – oavsett om du vill arbeta eller slöa – att besiktiga huset.

Besiktiga hemmet ordentligt

sol himmelMånga tänker att det inte är så noga när det kommer till ett sommarställe men även det huset är viktigt att ha i bra skick. Nästan viktigare än det hem som du bor i på heltid. Sommarhuset ska ju hålla hela vintern när ni inte är där, det kan besiktningen avgöra om den klarar av. Se även till att leta efter dolda fel, som till exempel takkonstruktionen eller om det finns fukt eller mögel i källaren. Vill du att din sommarstuga ska hålla även under de andra årstiderna? Då kan det vara en god idé att kika hur ”varmt” hemmet är. Ibland kan man behöva förnya hemmet för att det ska vara beboligt även kallare tider på året. Det kan dock räcka med energisnåla PVC fönster för att hemmet ska klara av kylan. PVC fönster är tätare än de gamla fönster som vanligtvis finns på sommarstugor och det kan vara mer ekonomiskt att byta fönster än att sätta in värme i form av element eller dylik. En god idé kan även vara att kolla till tak och källare, för att se hur mycket av värmen från huset som försvinner ut där. På ett sommarställe med riktigt bra fönster räcker det med en eldstad för att klara av höstkyla, men om ni även vill bo i huset på vintern lär det behövas ytterligare värme.

Om du planerar att renovera mycket kan du såklart använda dig av Rot-avdraget även på landstället. Var dock försiktig i ditt användande och se till att du läser på om samtliga regler. Skatteverket har börjat granska rot något hårdare, eftersom det är många använder avdraget på fel sätt. Om du har fukt på sommarstället är det en god idé att även kontrollera ventilationen. Bra ventilationstips hittar du här i den här artikeln från Vi i Villa. Bland annat tipsar de om ventilation på vinden och i badrummet, mycket värdefull information för dig som bor i hus.