Så får du en snygg gräsmatta

Om du önskar en fin och lättskött gräsmatta ska du satsa på ett bra underlag. Ett välgjort underlag ger förutsättningar för en grönare och slitstarkare gräsmatta. En väl genomarbetad jord under gräsmattan gör att den tål regn och torka bättre.

Att ha en tät och riktigt grön gräsmatta är fantastiskt. När du ska anlägga en ny gräsmatta är det viktigt att du gör ett bra grundarbete för att gräsmattan ska bli fin. Det finns bra minigrävare att köpa online om du vill kunna jobba enkelt och effektivt med din gräsmatta. En minigrävare är smidig och enkelt att använda eftersom den går att använda på ställen som större maskiner inte alls kommer åt. Att läsa på om olika minigrävare online är perfekt för att få en uppfattning om vilken som passar dig bäst. De är även kraftfulla och mångsidiga. När du ska fixa en ny gräsmatta behöver du luckra upp jorden, skrapa bort matjorden och lägga den åt sidan för att sedan jobba med jorden under. Jorden ska luckras upp ungefär 30 centimeter ner. Se till att rensa bort stenar, rötter och ogräs för att du ska få ett bra slutresultat. Om jorden är väldigt lerig kan du välja att blanda ut den med grus.

Välj rätt fröblandning till gräsmattan

När du gör grundarbetet är det viktigt att packa och välta jorden tills dess att ytan är stadig. Ta med fördel bort klumpar och stenar i jorden för att det ska bli jämnt. Ytan kan du sedan finjustera med en kratta. Den bästa tiden att så eller fixa med din gräsmatta är på våren. När du är färdig med grundarbetet ska du så din gräsmatta. Ett tips är att välja en fröblandning efter din ambitionsnivå och behov. Om du ska spela fotboll och vara aktiv på gräsmattan behövs en typ av fröblandning medan om du ska ha en gräsmatta som prydnad kan du välja en annan. Det går även att välja gräsmatta på rulle. När gräsmattan är färdig kan du gärna vattna gräsmattan lite extra.