Odla dina egna ingredienser till bakverken

Bor du på ett ställe där du har möjlighet att upprätta lite odlingsmark? Då är du lyckligt lottad eftersom du då själv kan odla många ingredienser till smarriga bakverk. Här berättar vi om grödor som är enkla att odla och goda att äta.

För den som aldrig odlat förr kan det hela te sig aningen skrämmande. Att odla är dock inte svårt. Kanske finns det till och med ett initiativ likt det odlingsakademin tagit på din hemort? I sådana fall kan du få god hjälp med att lyckas med dina odlingar.

Odla till goda kakor året runt

Vad ska man då satsa på i sina odlingar för att kunna baka goda bakverk året runt? Vi kan börja med de mer traditionella ingredienserna, nämligen jordgubbar och rabarber. Båda dessa grödor är lättodlade och ger rik utdelning. Rabarber behöver du faktiskt bara sätta en gång, sedan har du god rabarber att baka rabarberpaj av i åratal framöver. Att sätta ett äppelträd kan också vara en god idé. Satsa gärna på en äppelsort som kan lagras över vintern. Det finns egentligen mängder med saker du kan odla, allt beror bara på ditt eget tycke och smak. Varför inte försöka dig på att odla din alldeles egen lakrits som man gör i Helsingborg?

För att dina bakverk ska bli riktigt goda är det även bra om du införskaffar bra redskap, till exempel en silikonform för bakning och en hushållsassistent. Då kan du baka både kakor och matbröd enkelt och snabbt.

Goda grödor till bakverk

• Jordgubbar
• Rabarber
• Plommon
• Amerikanska blåbär
• Äpplen
• Päron

Lagra dina grödor

När du har lagt ned tid på dina odlingar vill du naturligtvis kunna njuta av frukterna av dem året om. Då finns det många lagringsmöjligheter att välja bland. Många väljer att frysa in färska bär och frukt, men det går även att torka mycket. Äpplen och jordgubbar blir riktigt goda som torkade och passar i allt från granola till bakverk. Man kan också lära sig att konservera. Detta kräver dock kunskap och noggrannhet, men fördelen med detta lagringssätt är att man får konserver som håller i många år och inte riskerar att förstöras om strömmen skulle gå.