Belysning utomhus

När man talar om att skapa en mysig belysning tänker nog de flesta på belysningen inomhus. Men man kan åstadkomma nästan lika mycket med belysning utomhus. På detta sätt kan man förlänga trädgårdssäsongen till en bra bit in på hösten, när kvällarna är mörka.

Med bra belysning kan man lyfta hela sin trädgård, och göra den mer inbjudande. Dessutom är bra belysning praktiskt, inte minst på våren när det kan krävas en del arbete även i mörkret för att få ordning på trädgården. Det gäller inte minst småbarnsföräldrar, och de som vill kombinera trädgården med ett krävande jobb. En upplyst trädgård har dessutom den fördelen att inbrottstjuvar mindre gärna ger sig in i den. Risken för att bli upptäckt är helt enkelt större i en upplyst trädgård.

Sortimentet av utomhusbelysning är stort och nästan oöverskådligt, och innefattar allt från gatlyktor till solcellsdrivna slingor som finns att köpa på Ikea och liknande affärer. Vilken belysning som fungerar bäst beror på trädgårdens typ. Det är svårt att ge några generella råd, som fungerar lika väl i en liten radhustäppa som i en stor slottsträdgård. Klart är dock att alla typer av trädgårdar kan höjas flera steg med bra belysning.

Den bästa tiden att ljussätta trädgården är under sommaren. Då kan man dels förlänga utesäsongen när hösten sedan kommer, men framför allt är det lättast att gräva i jorden för att dra kablar och annat: under hösten blir det kallt om fingrarna. De allra flesta beställer fortfarande ljusinstallationer för sent på hösten. Framförhållning är a och o, det vet de flesta som har en trädgård, men många missar att detta gäller även elektronik.

Slutligen ger tidningen Vi i villa följande tips:

  1. Glöm inte mörkret! En fin trädgårdsbelysning bygger på kontrasten mellan ljus och mörker.

  2. Provbelys alltid först! Du sparar massor av tid och möda genom att testa dina idéer innan du börjar gräva ner kabel och kontakta elektriker. Provbelys alltid vår eller höst.

  3. Ta tid på dig när du väljer armaturer! Kolla Internet, lampbutiker, stormarknader och granska vilka alternativ som finns.

  4. Förena nytta och skönhet! Det optimala är om funktionsbelysningen även är vacker. Exempelvis ett upplyst träd vid garageuppfarten i stället för en gatlykta.