Renovering och golvvärme

Ska du renovera i din bostad? Vad kan du göra själv – och vad behöver du låta en hantverkare eller specialist sköta?

Det är viktigt att lämna specialistsaker till experter, som elistallationer, rörmokeri samt golvläggning med golvvärme under brädorna. Det du själv kan göra för att spara in tid och pengar är att i vissa fall riva ut det befintliga golvet för att bereda plats åt det nya och göra det enklare för golvläggaren att komma igång.

Låt experter hantera el

hantverkareGällande el är det känsligt, angående vad du får göra själv och inte. Detta för att ström är livsfarligt, inte minst om det hanteras på fel sätt.

De flesta elarbeten måste utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. En del enklare arbeten kan du få utföra själv, men bara om du har kunskap om hur du ska göra – Elsäkerhetsverket

I Expressen går det även att läsa om hur det är komplicerat med golvvärme, som förläggs under ett golv. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, som konstruktionen och materialet på golvet, om utrymmet är varmt eller kallt, om det finns markfukt, om värmen är el- eller vattenburen. Hitta inte på egna lösningar eller specialare, om du inte har full koll eller vet vad du gör kan det bli både farligt och dyrt.

Hitta rätt bland proffsen

Det är en alldeles egen konstform att hitta rätt hantverkare och firmor. Det finns så många att välja på. Prata runt med vänner och bekanta för att få tips på rekommenderade hantverkare, och se till att få referenser på personerna du anlitar. Undersök även hantverkarfirmans ekonomi innan du skriver på ett avtal – kolla upp på Skatteverket och Kronofogden för att se om det finns skulder eller annan aktivitet. Se även till att de har F-skattesedel.