En friggebod på tomten

Har man hus på landet finns förmodligen en del plats på tomten för att exempelvis placera en friggebod. Enligt nya regler får friggebodar vara hela 25 kvadratmeter stora och användas som permanentbostäder.

För ett tag sedan förde regeringen in en ny bostadsform – ett komplementbostadshus som kan vara hela 25 kvadratmeter stort utan krav på bygglov. Till skillnad från de friggebodar som många har, ska de här bostäderna kunna användas både som permanentbostad, förråd, gäststuga och garage. Även om det inte krävs något bygglov för att uppföra huset, måste ändå en anmälan till kommunen göras. Läs mer.

Inred smartAttefallshus

De som vill ha lite extra utrymme på tomten kan alltså få ett attefallshus på 25 kvm levererat hem redan nästa dag om man så skulle vilja. Är man intresserad av att göra huset till ett permanent bostadshus eller en gäststuga, finns det flera vägar man kan gå när det gäller inredning. Eftersom huset har en liten yta gäller det att verkligen veta hur man inreder för att få det mesta utav det. I Expressen kan man läsa att det är bra att hålla inredningen enhetlig och att möblerna måste vara både flexibla och nätta. För att få utrymmet att se större ut kan en idé vara att måla det ljust och ha ljusa möbler men även att skärma av några områden med draperier. Den som till och med vill ha ett litet kök i huset kan inreda det med en mikro, ett litet kylskåp och en kokplatta.

Regler för uthyrning

Den som tänker skaffa ett sådant här hus för att hyra ut det, måste följa en del regler. Exempelvis måste huset vara avsett att användas av ägaren eller hens närstående för att kunna göra schablonavdraget på 40 000 kronor per år för uthyrning av privatbostad. I annat fall klassas uthyrningen som en näringsverksamhet som inte har möjlighet att göra skatteavdrag. Hyran läggs i detta fal på lönen och man blir beskattad därefter, skriver Dagens Nyheter.