Planera höstens trädgård

Sommaren närmar sig sitt slut, men det innebär inte att trädgårdsarbetet avtar. Under hösten är det ännu viktigare att finna balans i trädgårdsarbetet. Vi har de bästa tipsen hur du gör för att lyckas.

Förra året fick vi vänta till september innan de bästa tipsen för en vacker höstträdgård började ramla in. Bland annat gjorde Sveriges Radio ett inslag om saken så sent som 26:e september. I inslaget var det trädgårdsmästaren Annika Andersson som gav tips och några av tipsen innefattade:

  • Att sätta lökar som kan blomma tidigt till vårenträdgård (3)
  • Att beskära stenfruktsträd som exempelvis plommon och körsbärsträd. Däremot bör du vänta med att beskära äppleträden till februari.
  • Rensa ogräs i rabatterna.
  • Reparera dåliga och slitna fläckar på gräsmattan. Ett tips vi har är att – om din gräsmatta är mycket sliten är helt ta fram en ny. Nu är ett perfekt tillfälle att beställa nytt gräs och om du använder rullgräs är det enkelt. Du kan beställa fram till november och du hittar gräs på rulle pris här. I den här artikeln hittar du också de bästa tipsen för hur du får den bästa gräsmattan i kvarteret.
  • Ett bra tips som hon också lyfter är att inte jobba MOT naturen. Med det menar hon att du bör köpa rätt växter för rätt plats i din trädgård. Du kan tänka på att bland annat ljus och utrymme påverkar, vilket du bör ha i åtanke när du planerar din trädgård. Detta är även relevant för höstens trädgårdar.

Om du har god hand med din trädgård under samtliga årstider, alltså både höst och vinter och inte bara vår och sommar, finns det stor chans att även du vinner ”årets trädgård” vilket kvinnan i denna artikel gjorde.

Få ro i din trädgård

Det viktigaste med ens trädgård är dock inte att vinna priser eller tävla om vem som har den vackraste trädgården. Det handlar snarare om att njuta av arbetet i trädgården. Det kommer en ro med att pyssla med blommor och buskar, att få odla och se någonting gro och växa. Detta har vi människor gjort i alla tider och nu är det kanske viktigare än någonsin att få ro i sin trädgård, med tanke på vilket stressat samhälle vi lever i.