Anlägg egen trädgårdsgång

Att anlägga en egen trädgårdsgång är inte så svårt som det ser ut. Med en stabil grund, rätt sorts sten och en stor dos tålamod kan du enkelt lägga stenplattor i din trädgård. Här hittar du de bästa tre tipsen.

Att lägga en gångväg i trädgården kan ge den ett nytt liv. En gångväg kan göra att du promenerar mer i din trädgård och utnyttjar den till fullo. En vacker stig med stenplattor är mycket mer lockande än en sliten gräsmatta. De allra vanligaste är att lägga stenplattor som en gångväg, exempelvis från altanen till tomtgräset. Det finns dock en hel del att tänka på när du vill lägga en stengång i trädgården. Här kan du läsa om de bästa handfasta tipsen.

Skapa en ett stabilt underlag

En stabil grund är A och O för att lyckas med stenläggningen i trädgården. Se till så att underarbetet är väl utfört annars är både tid och pengar bortkastat. Om du vill ha en plan yta som inte ändrar form vid olika väderförhållanden och temperaturer krävs det att underarbetet är noggrant utfört. Om det är en gångväg som ska tåla belastning, till exempel en garageuppfart, är det också viktigt att skapa en stabil grund. Gräv ur ordentligt och lägg en fiberduk på ytan. Duken fyller du med cirka 20 – 30 centimeter bärlagergrus.

Använd rätt sorts sten

Att välja rätt sorts sten till gångvägen är viktigt både av estetiska och praktiska skäl. Olika stenar kan ändra utseende i olika väderförhållanden och därför måste du anpassa efter just din trädgård. Valet av stenplattor är en smaksak och du väljer efter hur du vill utforma din trädgård. Granitplattor och betongplattor är vanliga val av till trädgårdsgången. Stenläggningen sker efter att bärlagret fyllts på, packats och sättsand lagts på.

Ha tålamod & planera noggrant

Om det är första gången som du gör detta är det viktigt att ha tålamod. Stressa inte eftersom det ökar risken för att arbetet och underarbetet utförs slarvigt. Planera varje steg noggrant. Vid stenläggning är det viktigt att varje steg utförs ordentligt annars kommer du behöva göra om arbetet. Alla kan lägga stenplattor, men det krävs dock god planering och tålamod.