Så optimerar du elförbrukningen som landsbygdsbo

Allt du gör i din vardag påverkar hur mycket el du förbrukar. Genom att ändra dina vanor kan du sänka elkostnaderna och slippa lägga massor med pengar på el. Börja göra åtgärder redan idag.

Om du bor på landet och känner oro för höga elpriser finns det många bra tips och saker att tänka på kring elförbrukningen. Elpriserna har den senaste tiden varit uppe på rekordnivåer. Du som bor på landet kan vidta en rad åtgärder för att sänka elförbrukningen och därmed kostnaderna. För att få kontroll på elkostnaderna är ett tips att kolla in Telge Energi som har bra elavtal. Du kan även på deras webbsida få information om aktuella spotpriser. De har olika typer av elavtal och du kan få bra hjälp att hitta det elavtalet som gynnar dig mest.

Åtgärder som sparar el

Det finns många åtgärder som du kan vidta för att minska elförbrukningen när du bor på landet. Om du bor i ett hus kan du sänka temperaturen inomhus någon grad, speciellt i rum som du inte använder. Släck även lamporna i de rummen. Att isolera vinden och sätta nya tätningslister runt dörrar och fönster kan också ha en god effekt. Att duscha kortare tid, fylla tvättmaskinen och undvika att använda torktumlaren är också saker som på sikt ger en minskad elräkning. Även om elpriserna sjunker är det gynnsamt för dig att fortsätta att hålla nere förbrukningen av el.

Tips för att minska elförbrukningen:

  • Använd elprodukter när priset är billigare.
  • Byt ut vitvaror till energisnåla alternativ.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys.
  • Tina fryst mat i kylen för att använda kylan rätt.
  • Använd lock på kastruller.
  • Torka tvätten istället för att använda torktumlare.
  • Stäng av handdukstorken.

Ta kontroll över elförbrukningen

Det är viktigt att förstå och ha koll på elförbrukningen för att kunna minska på kostnaderna. Allt du gör i din vardag påverkar elförbrukningen. Därför ska du tänka igenom dina vanor och se vad du kan göra annorlunda. Exempelvis att ladda elbilen nattetid istället för på eftermiddagen eller kvällen och hänga upp tvätten istället för att använda torktumlaren. Det är många som har lyckats minska elförbrukningen med rätt åtgärder.