Plantera en sensommarrabatt

Sommaren lider mot sitt slut, och en del har nu sin sista semestervecka. Andra har precis börjat arbeta igen efter semestern. I vilket fall är det en fröjd för ögonen att ha en sensommarrabatt, men vad ska – och kan – ingå i en sådan?

Tidningen Drömhem & trädgård har ett förslag på sensommarrabatt som inspirerat oss, men vi har också gjort lite egna tillägg. Tidningens rabatt är centrerad kring röd rudbeckia. Det blir den första växten som blommar i sensommarrabatten. Därefter blommar kärleksört, som också är god att ha i sallader, framför allt tidigare på sommaren, gärna tillsammans med späda vinbärsblad.

En rabatt bör innehålla flera olika typer av växter för att bli välbalanserad, alltså inte bara blommor, utan även gräs och buskar. Man bör tänka över placeringen, så att växterna inte skymmer varandra, utan i stället bildar en välkomponerad helhet. Sedan är det naturligtvis också trevlig om växterna matchar varandra färgmässigt.

Valet av växter

Högt gräs längst bak, sedan buskar, sedan perenner och längst fram låga örter är vad Drömhem & trädgård rekommenderar, och vi är böjda att hålla med. Växter som passar i en plantering av denna typ är bl.a. miskantusgräs, stockros, perukbuske, gråtimjan, röd solhatt, astilbe, höstanemon och höstkrage. Detta blir en rabatt som framför allt går i rött och rosa, men om man vill kan man även blanda upp den med lite andra färger. Addera blått och gult med dagöga och praktriddarsporre, eller välj fältvädd och bollök om du vill att färgerna ska gå mer åt det violetta hållet.

En rabatt av denna typ går naturligtvis inte att plantera på sensommaren för att uppleva någon sensommarprakt. Däremot kan man börja planera nu, och sedan börja plantera i vår. Det är ju nu, under sensommaren, som det går lättast att föreställa sig hur trädgården, med det nya tillskottet i form av rabatten, kommer att se ut i augusti nästa år.