Svenskarna drömmer om landet

Svenskarnas drömboende i framtiden är ute på landet med närhet till grönska och vatten. Huruvida svenskarna flyttar ut på landet eller inte återstår att se, men det är i alla fall en önskan som många har. Man vill även leva teknikfritt och tillbringa mer tid med familjen.

6900108-landsvag-korsar-jarnvag

Städerna är mer befolkade än någonsin och det verkar som det är färre och färre som vågar ta steget att flytta ut på landet. Men faktum är att det är på landet som de flesta svenskar egentligen vill bo. I en undersökning som Svensk fastighetsförmedling har gjort svarar var fjärde svensk att de vill bosätta sig på landsbygden i framtiden. De vill även gärna ha havet och grönområden runt knuten. Dessutom ser varannan svensk villan som det absoluta drömboendet.

Storstaden inte populär

Storstaden får alltså flytta på sig och lämna plats för landsbygden. Storstaden kommer nämligen så sent som på fjärdeplats när man framställt en topplista på var i landet svenskarna vill bo och det var endast 12 procent som svarade att de ville bo i storstaden i framtiden. Fastighetsmäklare tror att svenskarna vill flytta ut till landsbygden men inte gör det för att de redan har stressiga liv och svårt att bolla familj och karriär. Det blir ännu svårare att göra det när man bor på landet och har långa avstånd till allt. Det som talar för att svenskarna verkligen kommer ta tag i sina drömmar och flytta till landet är att fler och fler inser att de får mycket mer boende för pengarna utanför storstäderna.

Teknikfria rum

Svenskarna vill även bo mer som de gjorde förr på landet. Sex av tio svenskar vill nämligen dra ner på tekniken i hemmet eftersom den minskar det sociala umgänget i familjen. Mer än hälften av svenskarna önskar sig även ett helt teknikfritt rum i hemmet. Man vill även tänka mer på miljön och bli mer självförsörjande. Självförsörjandet gäller framförallt el men många kan även tänkas sig att odla egna grönsaker, ha hönor så att man har egenproduktion av ägg och de som inte bor i staden kan tänka sig att ha en mjölkko. Läs mer.