Trädgård 2016

Det är snart nytt år med hela tolv nya månvarv att arbeta med trädgården på – alldeles oavsett om det är planering, sådd, ogräsrensning eller kanske skörd av höstmogna äpplen som står på schemat. I dag skriver vi om trädgården och så som vi vill ha den 2016.

kattungeJa för många är det nog redan på gång att börja i alla fall fundera över vilka växter som ska få växa och gro i sommarens lummighet, om en tycker det är lite klurigt finns det som tur är hjälp att få, bland annat via http://njutatradgardsdesign.se/.

I Lokaltidningen kan vi läsa om hur Äntligen Hemmas trädgårdsmästare, Bosse Rappne tänker sig trädgårdsåret 2016, vilka färger som kommer synas bland det gröna, vilka växter och vilka trender som året bär med sig. Vi sammanfattar lite nedan vad som spås:

  • Gult och orange är färger som kommer synas med humle och gul kärleksört men även blomman trädgårdssolbrud
  • Vi kommer att umgås mer i trädgården, kanske beroende på att omvärlden är orolig
  • Återbruket är fortsatt stort och ett intresse för det ätbara i trädgården likaså
  • Kinesiska grönsaker och amerikanska blåbär samt minikiwi och körsbärskornell

Sedan är det givetvis svårt att förutspå vad folk kommer att så i sina trädgårdar, det är högst individuellt, men generella linjer kan man i alla fall för nöjes skull, rita upp. Liksom vi gärna drömmer om sommaren och att äta rabarberpaj i bersån kan vi till dess leva bland våra växter inomhus i vintertid. Sen när våren precis nalkas kan det bli dags att plantera vårlökarna i den nyvakna myllan, i Göteborgs-Posten finns tips när det kommer till just detta, välj färre sorter och större mängd är ett handfast expertråd.

Krukväxterna som vi njuter av inomhus

I vår är det lite olika krukväxter som kommer synas lite extra, i en artikel i Expressen kan vi läsa om trendspaningen och bland de som spås bli stora är fiolfikus, aralia, elefantöra, monstera, forellbegonia, änglavinge, kaktusar i alla dess former men även att odla ätbara grödor som tomater, chili och örter. Det som är säkert är att de gröna växterna med grafiska blad i stor storlek, är tillbaka och pryder våra hem. Frodigt grönt och levande är två ledord att se upp till.