Skonsamma sätt att höststäda på

Det finns mer eller mindre effektiva sätt att höststäda på. Vad för ny teknik kan förenkla vädring och få bort lukter? Och vilka husmorsknep är riktigt populära?

städningNär hösten nått sin mittpunkt är det dags för den sedvanliga höststädningen. Det innebär att golven ska dammsugas, skuras och i vissa fall poleras. Gammal textil ska tvättas och dukar manglas. Fönster ska öppnas och alla rum ska vädras ur. Men finns det fler sätt att städa på som tar bort dålig lukt från både golv, väggar och möbler? Med en ozongenerator från Ozoneair.

En gedigen höststädning

Vårstädningen är kanske mer känd än den stora höststädningen – men minst lika viktig. När du städar på hösten brukar det även innebära att du städar i ordning på altan, balkong och trädgård, liksom inomhus. Nu ska allt fixas och donas inför vintern och kylan, rabatter ska ansas, saker ska flyttas ned i förråd och källare. En hel del ska även tas upp för den nya årstiden, inte minst vad gäller kläder garderoben.

Vanliga sysslor under höststädning:

  • Räfsa bort löv och ställa undan trädgårdsmöbler.
  • Plocka undan sommarkläder och hämta fram höst- och vinterkläder.
  • Städa gemensamma utrymmen i bostadsrätter, som i trädgården.
  • Skura och städa inomhus och på ställen du inte städar varje vecka.

Engagera hela familjen så går städningen snabbare – och alla får känna sig delaktiga i det rena, sköna resultatet.

Ättika fungerar för mycket

Vill du gå hårt åt kalkavlagringar? Duschmunstycket är en klassiskt utsatt del i hemmet när det kommer till kalk, inte minst om du har hårt vatten. För att göra rent denna kan du lägga ned munstycket i en hink med ättika eller vinäger. Låt vätskan komma upp i hålen så kan kalken lösas upp på bara 30 minuter. Torka bort avlagringar som finns kvar med en tandborste och skölj sedan av munstycket i varmt vatten. Upprepa hela proceduren om det inte hjälper, eller låt munstycket ligga kvar i hinken med ättiksprit över natten. En skonsammare rengöring är att du blandar ut ättikan med en lika stor mängd vatten, vilket föredras av en del.

Fler husmorstips som handlar om hur du städar med det du har hemma, går det att läsa om i Aftonbladet.