Att välja mellan puls och lugn

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur det egentligen är ganska dyrt att köpa en stuga belägen i Roslagen på Sveriges östkust, i dag skriver vi i stället om fantasin som många har när det kommer till just det goda lantlivet, något som givetvis inte passar alla.

drömhusI en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om hur många drömmer om det goda livet på landet, det där livet som är fyllt av lugn och ro, i ett skogsbryn med en badsjö alldeles i närheten med bär att plocka i gryningen i dikena som kantar vägen samt om alla friströvande djur som rör sig runt hus och gård med vänliga små ansikten. Helst ska gården också ha stora fruktträd där röda äpplen växer fram under sensommaren samtidigt som syrénhäcken börjar förebereda sig för den kommande hösten och vintervilan under tjock, tyst pudersnö.

Drömmen om både staden och landet

Men det är kanske inte alltid som i tanken, eller som i drömmen. Kanske är det bördiga trädgårdslandet även fullt med ogräs och kanske funkar inte internet och telefonens mottagning alls, med noll små pelare som markerar tillgängligheten till den sociala omvärlden.  Och sedan kanske en del saknar just stadens brus, alla olika möjligheter som där finns och att inte behöva pendla till jobbet utan att kanske kunna ta cykeln bara. Spontaniteten finns i staden på ett annat sätt än ute på landsbygden, något passar vissa bättre än andra, samt möjligheten att bara kunna gå på bio, handla en pizza sent en tisdagkväll eller gå över till en vän ett kvarter bort, eller en tunnelbanestation bort. På landet är ofta distanserna längre och bilen ett måste för många.

Men kanske kan man ha lite av båda. Ett hus på landet med alla bekvämligheter men ändå på ett betryggande avstånd från stress och rörelse, samtidigt som man har en lägenhet i stan med möjligheten att träffa vänner efter jobbet, träna pilates och ta en afterwork. Det är väl egentligen bara fantasin som säger stopp för vad som är möjligt, och plånboken också förstås.