Uppvärmning i fritidshus

Att ibland komma bort från stadens ljud och avgaser gör att stressen minskar och lugnet infinner sig. Ett fritidshus i skogen, vid havet eller nära fjällen blir en oas där semesterdagar och helgdagar kan spenderas.

Ett fritidshus har ofta lägre standard än huset eller lägenheten i stan. Ofta är det skönt att leva lite enklare på semestern men det finns vissa bekvämligheter som de flesta inte vill vara utan. Att stugan håller en varm och skön inomhustemperatur är viktigt för de flesta. För att inte uppvärmningskostnaden ska bli för dyr med direktverkande el gäller det att se över uppvärmningssystemet. Med en luft-luftvärmepump från https://20grader.se/ minskar du kostnaden för uppvärmning utan att behöva lägga stora pengar på inköpet. Pumpen går dessutom fort att installera och investeringskostnaden är snart återbetald genom lägre uppvärmningskostnader.

Fördelar med luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump ger en behaglig och jämn inomhustemperatur. Installationen av pumpen går fort och inköpskostnaden och installationskostnaden är rejält mycket lägre än andra alternativ. Jämförelsevis innebär t.ex. bergvärme både stora kostnader för att borra ner i marken och installera anslutningar till huset. Även solceller är mycket dyrare att installera. Arbetskostnaden i samband med installationen berättigar till ROT-avdrag. Total kostnad för inköp och installation ligger på 10 000 kr och uppåt.

När luft-luftvärmepumpen är installerad och klar kan kostnaden för uppvärmning minska med upp till 55%. Hur mycket du sparar beror på hur stort huset är och om det ligger i södra eller norra delen av Sverige. Även husets planlösning och isolering påverkar. En öppen planlösning gör att värmen sprider sig bättre i huset. Kombineras luft-luftvärmepumpen med en braskamin de kallaste dagarna sparar du ytterligare pengar.

Ytterligare en fördel med luft-luftvärmepump är att den går att ställa om till kyla under riktigt heta sommardagar och då fungera som luftkonditionering. Dessutom höjer pumpen husets värde vid en försäljning.

Några av luft-luftvärmepumpens fördelar

  • Minskar uppvärmningskostnad med upp till 55 %.
  • Går fort att installera.
  • Billig investeringskostnad jämfört med andra alternativ.
  • Höjer värdet på huset.

Innan du installerar en luft-luftvärmepump på ditt fritidshus är det viktigt att läsa på och jämföra priser. Be att få in offert på inköp av pumpen och installation. Kom ihåg att ROT-avdrag gäller för arbetskostnaden vid installationen. Sedan är det bara att njuta av en behaglig inomhustemperatur utan oro för skyhöga elräkningar.